Squares

Lisboa, Portugal

(0 ratings)

Fonte Nova Square

José Adrião

FAD Awards finalist 2018  City and landscape
Description Technical file

The Jury’s appraisal: The topic of public space and democratic representation is one of the most complex in western society. In this case, it is a reconversion of an old parking lot below a viaduct, now transformed into a plaza. All of the complexity of the space is taken on and enhanced. Skaters coexist with other citizens. The pre-existing trees acquire new meaning and a common space emerges from neglect.

Until the mid-20th century, the area where the Fonte Nova parking space was located was a rural expanse dotted with farmhouses. The lands were fertile thanks to the proximity to the Ribeira de Alcántara, and water was abundant. The presence of water and fountains gave this place its name. The area was crossed by the Estrada de Benfica, a very important road connection with Lisbon.

In the 1960s, with the construction of the second Lisbon ring road and the viaduct over the Estrada de Benfica, the area underwent profound change. The farmhouses were demolished, the vehicle and pedestrian routes were interrupted and the area was then taken over by an informal car park, that eventually covered the entire extension.

In 2015 Lisbon City Hall launched the programme “A place every trimester”, seeking to improve the public space in several of the city’s districts. As a strategy, a great paved surface was created in an attempt to restore the unity that was fragmented by the construction of the viaduct.

The project for this square starts at the Tipuanas stand of trees, conserving, maintaining and enhancing all the existing trees and planting new ones to produce an atmosphere conditioned by the shade they provide. All the paving in the square is concrete. Inside are lounge and leisure areas in specific points, “islands” that dot the space. These “islands” contain specific programmes that support the rest areas: kiosks with terraces, a fountain, a playground, a dog park and gardens.

The materials used are inherent to the city, appropriate for each situation, such as the reuse of pieces of glass paving dating from the nineteen-sixties.

For night-time illumination, a new LED-based public lighting system was installed that directs the light towards the ground in a warm hue and towards the treetops in a cold hue.




add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Lisboa, Portugal. Autor Author: José Adrião, arquitecto. Colaboradores Collaborators: João Albuquerque Matos. Ingeniería Enginnering: ARA, Caetano Gomes, Pensamento Sustentável, NPK. Promotor Developer: Câmara Municipal de Lisboa. Constructora General Contractor: Tecnovia. Fotografía Photography: Fernando Guerra FG+SG | Fotografia de Arquitectura.
Contact
Photography
Fernando Guerra (Estudio FG+SG)
1900-271 Lisboa, Portugal
www.fernandoguerra.com