Ephemeral spaces

Porto, Portugal

(0 ratings)

Pavilion in Oporto’s Serralves Gardens

Diogo Aguiar y Daniel Mudrák

FAD Awards finalist 2018  Ephemeral interventions
Description Technical file

The Jury’s appraisal: The topic of the pavilion plays a significant role in the history of architecture. The Serralves Museum decided to approach the design of the gardens and contemporary art pieces through ephemeral architectures. Out of the relationship between the two parts, the meaning of the small pavilions, which lack a determined function, emerges.

On occasion of the exhibition entitled “Incerteza Viva: uma exposição a partir da 32ª Bienal de São Paulo”, Diogo Aguiar Studio was chosen to design one of the ephemeral pavilions intended for hosting the selected films, which were due to be screened in the gardens of the Serralves Contemporary Art Museum in the city of Oporto.

The strategy’s approach to the temporary structure to be installed in the Serralves Gardens revolves around three different moments: the recognition of a habitable space, a transitional route and the screening venue.

The circular pavilion displays an abstract skin, a continuous façade on its curved surface built on four levels of vertical wooden boards. While not assuming a main entrance, the external façade, which gives access from three different points, provides different accesses to and relations with the Serralves Gardens. Pierced by the sunlight, the built structure is projected on itself and produces curved shadows winding around the central façade, creating different outlines of shade as the day advances.

On the basis of cylindrical spatiality, which also emphasises the centrality of the work on display, the pavilion design centres on the construction of two concentric spaces with different functions: the interstitial space and the central space. Contributing to controlling daylight in the interior space, the juxtaposition of two curved and parallel façade planes alternatively opening up sections in a double-curve arch guides visitors as they walk through the space.



add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Porto, Portugal. Arquitectura Architecture: Diogo Aguiar Studio. Equipo Team: Diogo Aguiar, Daniel Mudrák, arquitectos. Ingeniería Enginnering: PENREA | Rui Nuno Salgueiro. Promotor Developer: Museu de Arte Contemporânea de Serralves. Constructora General Contractor: Somaia. Programa Programme: Museo temporal. Superficie Area: 75m². Fecha Date: 2017. Fotografía Photography: Fernando Guerra, Francisco Nogueira.
Contact
Diogo Aguiar

Daniel Mudrák

Photography
Fernando Guerra (Estudio FG+SG)
1900-271 Lisboa, Portugal
www.fernandoguerra.com
Francisco Nogueira