Administrative architectures

Lausanne, Suiza

(0 ratings)

Parliament of Canton Vaud

Bonell i Gil + Atelier Cube

FAD Awards finalist 2018  International
Description Technical file

The Jury’s appraisal:The refreshing appearance of this project is indicative of the faith with which the architects have placed an unabashedly new architectural element into the urban landscape, with a geometry, scale and materiality that are used, on one hand, to refer to the past, as they complete a historical ensemble, and on the other to emphatically approach the present and the project’s future. The skill of the creators continues within, where their various interventions – from the large staircase bordering the historical façade to the completely new interior of the Perregaux Hall – are enticing thanks to appropriate yet bold architectural shapes, as well as carefully selected materials, primarily wood in contrast with the old stone. Together they transmit the importance of the Cantonal Government activities carried out within.

1. The Parliament in Lausanne, built by Alexandre Perregaux in 1803 on the occasion of the foundation of Canton Vaud, was destroyed in a fire in the year 2002.

2. Its reconstruction brought to light the need to find criteria that would address both the need for the parliament’s headquarters and that of revitalising the neighbouring buildings.

3. The project proposed an architecture capable of recovering the atmosphere of the historic city. An architecture operating as a synthesis of old and new, of traditional construction and new technologies.

4. In a a broad external view, the new assembly is the piece that completes the historic ensemble of the Colline de la Cité. Its strategic location between the Cathedral (dating from the 12th century, rebuilt by Viollet-le-Duc in the 19th) and the Castle (from the 14th century) giving it the image that rebalances the presence of the religious and the military institutions.

5. In a more close-up view, the project embarks on a unitary, formally autonomous building that contains all the parts of the programme, in which the Great Assembly Hall assumes its spatial and functional central role.

6. The foyer unites and separates the different spaces, but it is above all a place for relations and encounters. Three elements qualify this space:

- The singular design of the staircase, which plays a starring role in the entrance space.
- The presence of the historic façade of the Maison Charbon, the recovery of which made it possible to conserve one of the city’s oldest facades in its full dimension.
- The façade of Rue Cité-Devant, a great opening, is proposed as the new entrance. Crossing this threshold means entering a particular atmosphere, a space that mixes past and present.

7. The reconstruction of the Perregaux Hall, saved from the fire together with the neoclassical façade, is another of the attractions in this project. This old entrance into the Parliament will be used as the Salle des Pas Perdus.

8. The new parliamentary headquarters was built on historical vestiges. It is presented as an efficient, modern building boasting the most innovative techniques, seeking to transmit a timeless image.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Lausanne. Switzerland. Autores Authors: Esteve Bonell Costa, Josep Maria Gil Guitart | Bonell i Gil + Marc Collomb, Patrick Voge | Atelier Cube. Arquitectos colaboradores Collaborating architects: Matthieu Buquet, Andréas Bolli, Laura Bonell, David Ordeig, Roger Parareda, Núria Sabaté, Genís Fernández, Maria Ruiz, Stéphanie Greisinger, Sabine Beer. Estructuras Structures: Yves Weinand. Instalaciones Facilities: AZ Ingénieurs, Ezio Antonini. Técnica de iluminación Lighting technique: Michela Mezzavilla. Acústica Acoustics: AAB – J. Stryjenski & H. Monti SA. Senyalética Signage Design: ADN – Werner Jecker. Promotor Developer: Service Immeubles, Patrimoine et Logistique, Lausanne. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2017. Fotografía Photography: Lluís Casals.
Contact
Esteve Bonell i Costa
Barcelona
Bonell i Gil Arquitectes

Josep Maria Gil Guitart
Barcelona
Photography
Lluis Casals
Barcelona
www.lluiscasals.com