BANYOLES, GIRONA. SPAIN

(0 ratings)

Light Radiador. AgriEnergia Commercial Office

UNPARELLD’ARQUITECTES | EDUARD CALLÍS, GUILLEM MOLINER + JESÚS BASSOLS

Description Technical file

Formalising a great luminous radiator acts as an attraction for this establishment, with a powerful image whose main argument is celebrating the integration of electrical energy into 1920s architecture.

The electricity company AgriEnergia has forged closer ties with citizens by opening a customer care office in corner premises in the town of Banyoles. A lamp-screen and the change in the entrance’s location articulate the intervention.
A luminous radiator of undulating geometry was installed over the diagonal of the premises, acknowledging the corner and separating the office into two areas: one for attending to the public and another one for offices and private rooms.
Flat panes, arranged to follow the outline of the screen in perpendicular, configure the luminous radiator. The slats play the role of capturing and multiplying the light, characterising the atmosphere of the space. Repetition and curvature provide a vibrant vision that contributes to disembodying the glass.
The screen is in fact a great lamp acting as the draw for the establishment, crowned by gold motifs that attach it to the ceiling. The whole is a celebration of the key episode of integrating electrical energy into the architecture of the nineteen-twenties. At the same time it signifies one of the forms adopted by the product handled in this office: light. The luminous radiator comprises two layers of flat laminated
glass panes, with translucent butyral. One of them follows the curved outline of the screen. The other one, made up of 20-cm-wide panes, is arranged on the perpendicular. This system is an economic solution for the curve, conceals the joins between the panes and gives the whole a vibrant appearance that varies according to the point of view. Above all it floods the screen with light over its entire height from a linear source of RGB 13W/m LCDs fitted behind the upper moulding.
The light of the screens is colour-coordinated with the backlit sign at the entrance and can adopt the company’s different corporate colours or celebrate specific days.
The gold steel cornice is the piece that affixes the glass panes to the ceiling. In the bottom part, they are milled and lacquered and rest on a metallic structure clad in chipboard panels. The desks are deployed from the screen plinth to form a unitary whole. The screen with its three textured bodies stands out against a continuous microcement floor and a false acoustic ceiling in a gloss finish.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
 
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Banyoles, Girona. Spain. Arquitectos Architects: unparelld’arquitectes | Eduard Callís, Guillem Moliner + Jesús Bassols. Colaboradores Collaborators: Xevi Rodeja, Aina Roca, arquitectos, Thommy Parra, estudiante de arquitectura. Ingeniería Enginnering: Enteq | Anna Maria Comas. Project manager Project manager: Jesús Bassols. Promotor Developer: AgriEnergia, S.A. Constructora General Contractor: Construccions Xavier Muriscot, Alumilux & Metall-lux, Insbosch. Superficie construida Built area: 207m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2016. Fotografía Photography: José Hevia.
Suppliers list
Pavimento y revestimientos en microcemento: Microcolor revestimientos www.microcolor.es info@microcolor.es
Contact
unparelld’arquitectes | Eduard Callís, Guillem Moliner.

Eduard Callís

Guillem Moliner

JESÚS BASSOLS

Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es