Architecture for culture

LUGO. SPAIN

(0 ratings)

Lugo Auditorium

PAREDES PEDROSA, ARQUITECTOS | ANGELA GARCÍA DE PAREDES E IGNACIO G. PEDROSA LUGO. SPAIN

Description Technical file

The use of the local topography as a project strategy is one of the characteristics of this magnificent building, allowing daylight into it to give it a central role in the build.

In the Lugo Auditorium, the concert halls, supported by the terrain’s natural topography, make daylight and a view of the outdoor vegetation one of the project’s premises. Natural light during the day in the halls and their indoor lighting viewed from the outside associate the building and its musical activity with a natural environment that displaces the original musical spaces. Organised into an elongated volume between two different heights, the auditorium has a powerful topographical condition: the urban level of the avenue and the upper level of the gardens, separated by a seven-metre difference. This condition allows the topography to be used in the project’s favour and minimises the necessary height of the stage tower, configuring a continuous city-facing urban profile and allowing for a raised garden leading
into the auditorium and looking to the east, a green and silent anteroom for the building.
Between the transparency of the two sides, a linearshaped interior is organised along a functional backbone and the two halls, seating 900 and 300, resting against the natural profile of the terrain on a single slope, incorporating the view of the gardens and the daylight at the back of the stands. Access to the halls is through the garden and access to the exhibition centre takes place from the avenue. The high, continuous foyer connects the routes and articulates voids of different heights, which boost a set of emphatic spaces made for meeting points.
An aluminium roof folds to envelop the different spaces, each one with the necessary height, and sketches a broken cornice that distances it from a monolithic appearance. Like a gallery, sometimes translucent and occasionally transparent, the screen printed glass façade in different degrees of opacity gives the building a luminous look and builds the more urban face of the auditorium, configuring a building that is meant to represent an institution open to the citizens.
The gallery evokes the vernacular glazed façades found in Galicia, yet its features of sustainability, use, protection and lighting make it much more than a mere “curtain wall”. The high, continuous gallery is wide and walkable, linking up the building’s different uses, expanding the faint sunlight in the interior. Paul Klee’s work “Rain” — which evokes falling raindrops, their density and variable force— becomes the reference for the rainfall of lights brought into the transparent gallery, illuminating the façade towards the avenue.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
     
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Lugo. Spain. Arquitectos Architects: Paredes Pedrosa, arquitectos | Angela García de Paredes e Ignacio G. Pedrosa. Dirección de obra Site management: Juan Iglesias, Iván López Veiga, arquitectos. Dirección de ejecución Execution management: Vicente Quiroga Rodríguez. Colaboradores proyecto Project collaborators: Álvaro Rábano, Clemens Eichner, Lucía Guadalajara, Ángel Camacho, Ingrid Campo, Blanca Leal, Roberto Lebrero. Colaboradores dirección de obra Site management collaborators: Ana Ortiz Conlledo, Ana González de Herrero Otero, Rubén Ramos Loureiro, Alejandro Romero Romero. Mediciones y presupuesto Measurements and budget: Luis Calvo. Estructuras Structures: GOGAITE S.L. + E3 Arquitectos, Francisco Carballo y Carolo Losada. Instalaciones Facilities: JG Ingenieros Consultores de Proyectos S.A. + Obradoiro Enxeñeiros S.L. Control de Calidad QA: Inveco S.L. Acústica Acoustics: Vicente Mestre y Vicente Menéndez, CGM Acústica y Telecomu- nicaciones S.L. Promotor Developer: Xunta de Galicia. Constructora General Contractor: UTE FCC Construcción S.A., Vila-Miño S.A. Superficie construida Built area: 14.647,55m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2016. Fotografía Photography: Fernando Alda.
Suppliers list
Cortinas: Persiven Ibérica www.persiven.com persiven@persiven.com

Estructura Metálica- Suministro Chapa Colaborante: Montajes Metálicos Ingalux www.ingalux.com tecnico@ingalux.com

Solado Filita Gris Valserrano: Mamposterías y Solados www.pizarrasdebernardos.com mys@pizarrasdebernardos.com
Contact
Angela García de Paredes
Madrid
www.paredespedrosa.com
Ignacio Pedrosa
Madrid
www.paredespedrosa.com
Paredes Pedrosa

Photography
Fernando Alda Calvo
Sevilla
www.fernandoalda.com