Architecture for culture

MADRID. SPAIN

(0 ratings)

espacioSOLO exhibition hall

ESTUDIOHERREROS | JUAN HERREROS, JENS RICHTER

Description Technical file

The espacioSOLO is neither an art gallery nor a small museum nor a private foundation. It is a working space, a stage for the pleasure of spending convivial time, a multi-format meeting point as well as a device for connecting people in all of their possible conversations.

The espacioSOLO does not have a defined programme. It is a place in a state of permanent change, as is the art collection it contains. In fact, the construction of the space occurred in parallel to the construction of the SOLO collection that gives it its name. Architecture and art thus constitute two sections of the same present, showing where we are and what we want, turning into the expression and mirror of its developers, who wanted a project that would build the coordinates of the installation over time.
The space occupies the first floor of a building designed by Secundino Zuazo in Madrid’s Plaza de la Independencia in the 1920s. Its perimeter is marked by good-sized windows for which enhancement, protection and concealment systems were designed which, without altering the listed façade, allow daylight into the interior while controlling direct sunlight and increasing the number of walls to be used for display.
The occupation system is divided into rooms and corridors. The rooms have ideal proportions and neutrality for displaying art whose different dimensions make it a showcase of architectural experiences. However, all of them are built from the same resources: polished concrete floors, plasterboard walls, forgings and beams in exposed concrete, uniform guiding lights and spotlights recessed into the structural concrete. The corridors operate as an urban system of streets and plazas to recover the content of urban street art. As in a city, these routes feature variable widths, from a narrow corridor to a considerable widening in which a collective activity can be improvised. The free interior height is just right for the formats handled by the collection, and so a colour system is implemented to stimulate the subjective perception that the ceiling distances itself from the viewing plane, interpreting that the available height is greater.
The complex has three unique points that make the most of the starting conditions: the main entrance from Puerta de Alcalá, monumental and enigmatic, leading to an anteroom at the back of which a lift can be glimpsed. Its proportions are huge, making it appropriate for transporting works of art; the double height at the spot most distanced from the entrance becomes a small auditorium twisted into the circulation system like a “moebius” strip, and the logistics zone which, while never being out of view and forming part of the open corridor system, contains lavatories, technical rooms, storage racks for the collection, archive of paper-based works and sculptures, etc., all of it integrated into the visitor tour and into the daily life of the space thanks to the specific design of the furniture and the fit-outs of the rooms.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
     
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Madrid. Spain. Arquitectos Architects: estudioHerreros | Juan Herreros, Jens Richter. Director de Proyecto Project Manager: José Baldó, Irene Botas. Equipo de Proyecto Project Team: Ana Fernández, Christian Álvarez, María Domínguez, María Franco. Visualización Display: Esteban Salcedo, María Ángeles Peñalver. Estructuras Structures: Eduardo Barrón, ingeniero. Insta- laciones Facilities: Úrculo ingenieros. Constructora General Contractor: Brunelar S.L. Superficie construida Built area: 1.300m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2017. Fotografía Photography: Javier Callejas.
Contact
Juan Herreros
Madrid
http://estudioherreros.com
Jens Richter

ESTUDIO HERREROS

Photography
Javier Callejas
Granada