Museums and exhibition spaces

LLEIDA. SPAIN

(0 ratings)

Climate Museum

TONI GIRONÈS SADERRA | ESTUDI D’ARQUITECTURA TONI GIRONÈS

Description Technical file

This project, of which the first phase has been built, transcends the museum’s condition as a constructed object, proposing a
system of constant dialogue with the timescales of the four natural elements while paradoxically proposing that the Climate Museum is Planet Earth.

During the planning process for the Climate Museum in Lleida, the wording of the 2008 competition
call was questioned. It requested a building as a container, with a stable temperature ranging from 18 to 25 degrees throughout the year and with content displayed in all of its standard spaces, such as the exhibition halls. The other proposal was to interpret climate as the project’s main theme, dissolving its edges and creating transitions between its parts. This has been achieved by establishing continuities and duplicating the work area, constructing an unbroken park by optimising the materials obtained
through earth movement as well as activating the location’s natural vegetation. As climate is the museum’s central theme, the container becomes content, and the budget is halved by not using artificial air c onditioning.
Proposing an indivisible interweaving between nature and existence, resorting to earth as topography is materialised in the route along the sunny plateau, and native vegetation is optimised in the shady valley. Likewise, the enveloping part of the building is proposed as a public space that transitions through the various microclimates generated.
Water and its natural cycle controls humidity levels, and it is recycled using gravity in order to meet the building and park’s infrastructure requirements, considering them both as public spaces.
Air is manifested as a warm westerly breeze on the plateau, and as cool cross-ventilation in the existing forest and the pergola of vegetation in the reception area.
In a continental climate full of contrasts, heat is excessive in summer and necessary in the winter. Here, solar rays are supplied in alternation with the shade provided at any given time by the ever-useful deciduous leaves.
Interaction with the new museum’s programme allows the transitions between sections to be articulated for enjoying a wide range of environmental and climatic sensations and content, erasing the limits between interior and exterior, public space and the museum, dry and irrigated land.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
 
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Lleida. Spain. Arquitecto Architect: Toni Gironès Saderra | estudi d’arquitectura toni gironès. Aparejador Quantity surveyor: Brufau i Cusó s.l.p (1ª fase), Montse Garcia (2ª fase). Estructuras Structures: Boma (1ª fase), Masala consultors (2ªfase + pérgola). Ambientólogos Environmentalists: Societat Orgánica. Medio ambiente Environment: (AZ) - Anna Zahonero, Pere Cabassa (concurso). Jefe de obra Site manager: Paula Puig, Francisco Saenz, Josep M. Roca, Federico Arquillos, Carlos Romia. Cliente Client: Ayuntamiento de Lleida. Constructora General Contractor: Grupo Romero Polo s.a., M.J.Gruas constructora, Glauca. Fotografía Photography: estudi d’arquitectura toni gironès.
Contact
Toni Gironès
Barcelona
Photography
Estudi d’arquitectura toni gironès.