Architecture for culture

BARCELONA. SPAIN

(0 ratings)

Vil·la Urània complex of facilities

SUMO ARQUITECTES SLP + Y.OLMO | JORDI PAGÈS, MARC CAMALLONGA, PASQUAL BENDICHO + YOLANDA OLMO

Description Technical file

This complex of facilities takes on the challenge of bringing new life to Vil·la Urania and the existing gardens, incorporating them into a new-built construction with minimal energy consumption.

Vil·la Urània is a small late-19th-century residence that was the home of the renowned astronomer Josep Comas i Solà, the last specimen of what used to be the garden city of the El Farró neighbourhood in Barcelona’s Sarrià-Sant Gervasi district.
The repopulation of the neighbourhood left the building and small surrounding garden wedged between two large party walls. A public competition gave rise to the new Vil·la Urània Civic Centre.
This centre is a public sociocultural facility that seeks to build an associative and participative fabric. Most of the programme consists of polyvalent spaces of different sizes for staging activities such as workshops, courses, concerts, meetings, etc. Dynamic, open spaces that easily adapt to the diversity of uses the neighbourhood’s residents and institutions may need at any given time. The strong presence of the villa establishes the ground-floor and first-floor levels for the entire ensemble. A double access to the site connects the two adjoining streets. A set of ramps and an external staircase connects the whole building. The staircase is a lightweight, permeable element that improves the conditions of the neighbouring buildings thanks to a spacious courtyard. The enlargement is conceived as a tall narrow building facing southeast through a large gallery that provides passive climate control for the meeting and informal activities zones as well as the building’s circulation spaces. This intermediate space operates as a conservatory in winter and a shaded area in summer. It acts as a thermal cushion by separating the air conditioned areas from the exterior, reducing the building’s
energy requirements. The façade automatically adapts to the external conditions. Interior temperature sensors act on the glass façade, opening it up completely when necessary. External probes measure solar radiation, acting on the folding shutters in summer. The building’s façades were designed to achieve low thermal transmittance, minimising thermal break and featuring a high airtightness level.
The building also stands out for the intensive use of recycled materials with low environmental impact that are also quickly renewable, among them ancillary structures and wooden joinery, mixed wood-aluminium curtain walls or hemp insulation. Vil·la Urània was conceived as an almostzero energy consumption building. A major part of the energy it requires is produced by the building itself, with Class
A energy certification and LEED Platinum certification.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
       
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Arquitecto Architect: SUMO Arquitectes SLP + Y.Olmo | Jordi Pagès, Marc Camallonga, Pasqual Bendicho + Yolanda Olmo. Estructuras Structures: Manuel Arguijo y Asociados S.L. Instalaciones Facilities: AIA Instal·lacions Arquitectòniques. Presupuesto Budget: Q estudi. Eficiencia energética Energy efficiency: Dekra. Paisajismo Landscaping: Manel Colominas. Dirección de ejecución Execution management: Viading. Coordinación de Seguridad y Salud Health & Safety Coordination: Taller 10. Certificación Energética Energy certification: Clase A. Certificado LEED LEED certificate: Platinum. Promotor Developer: Ajuntament de Barcelona, BIMSA (Barcelona d’Infraestructures Municipals, S.A). Constructora General Contractor: UTE Vil·la Urània. Dragados + Sorigué. Superficie Area: 3.242,50m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: abril 2017. Fotografía Photography: Aitor Estévez.
Suppliers list
Mobiliario, revestimientos interiores y cerramientos exteriores: Puigdellivol www.puigdellivol.com puigdellivol@puigdellivol.com

Paneles prefabricados de cubierta en madera LVL: Tallfusta www.tallfusta.com info@tallfusta.com
Contact
Jordi Pagès

SUMO Arquitectes SLP + Y.Olmo

Marc Camallonga

Pasqual Bendicho

Yolanda Olmo

Photography
Aitor Estevez

www.aitorestevez.com