Various architectures

BARCELONA. SPAIN

(0 ratings)

Refurbishment of the old Ca l’Alier factory

JAUME ARDERIU, TOMÀS MORATÓ | A+M /ARQUITECTES

Description Technical file

The intervention on the old Ca l’Alier factory was undertaken with the aim of achieving a highly sustainable building, transforming it into an intelligent, zero-emissions construction. It has consequently obtained LEED Platinum certification.

On 12 February 1853, Josep Lucena submitted an application to the Town Council of Sant Martí de
Provençals, in Barcelona province, requesting permission to build a stamping factory. The two units and the vestibule that have now been restored were built between 1875 and 1876. Between 2005 and 2007 there were several fires that turned the factory into a ruin. In 2011 Barcelona City Hall took charge and gave approval for converting it to a technical-administrative facility favouring innovation and
sustainability. Its current configuration consists of three 82-metre-long attached units with spans measuring 9, 6 and 11 metres. The ensemble has Industrial Heritage listing. The intervention includes the construction of a basement to house all the technical rooms for installations and rainwater and greywater tanks. This involved choosing a low-pressure land impregnation technique, injecting microcement to improve its load-bearing capacity and to waterproof it. This has allowed for an in-depth excavation without bracings, performed in parallel to the original foundations without the risk of flooding or detachment.
The façades were restored with bricks recovered from the demolition phase. The wooden slats on the east and south façades were obtained from recycling the beams and trusses recovered from the fires the factory had suffered. A glazing technique was used for restoring the brick walls, and the window parapets were plastered in lime mortar coloured with natural pigments.
The “Catalan-style” vaults have been rebuilt, following the
same technique as the original ones based on three layers
of handmade solid bricks with the same dimensions and
texture. They rest on steel beams.
The structure is made up of laminated wood trusses covered
in wooden panels, with internal insulation, supporting the
flat roof tiles in the north sides and sandwich panels underneath
the photovoltaic panels in the south sides.
To achieve a zero-emissions building, automated roof lights
were installed with ambient sensors, plus photovoltaic panels,
rainwater and greywater collection for watering the wall
of vegetation on one of its façades, systems for predicting
demand and energy generation systems, use of the city’s
DistrictHeating&Cooling network, pneumatic waste collection
and intelligent control systems.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Arquitecto Architect: Jaume Arderiu, Tomàs Morató | A+M /arquitectes. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Albert Peñarando | QEstudi. Colaboradores Collaborators: Josep Sarsanedas, Jaume Aballí, arquitectos. Estructuras Structures: Jordi Bernuz. Instalaciones Facilities: PGI instalaciones. Coordinación de Seguridad y Salud Health & Safety Coordination: Santiago Ayuso | Conectica S.L. Cliente Client: Ajuntament de Barcelona. Constructora General Contractor: UTE Vopi4 Elecnor – Constructora de Calaf SAU. Superficie Area: 2.866,02m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2018. Fotografía Photography: Jaume Arderiu.
Suppliers list
Ventanas de tejado: Velux www.velux.es velux-e@velux.com

Carpinteria de madera: Fustería Santa Eulalia www.fusteriasantaeulalia.com lafusteria@fusteriasantaeulalia.com

Restauración de fachadas: Chroma Restauració del Patrimoni Arquitectònic www.chroma.cat info@chroma.cat
Contact
A+M /ARQUITECTES

Jaume Arderiu

Tomàs Morató

Photography
Jaume Arderiu