Architecture for culture

ROUBAIX, LILLE. FRANCE

(0 ratings)

Maison du projet de la Lanière

CARLOS ARROYO ARCHITECTS | CARLOS ARROYO

Description Technical file

This building aims to be the seed for resolving the area’s problems, namely a building as an environmental regenerator but also as an economic and cultural activator of this place, in an environmentally highly sensitive setting.

After the closure of the Roubaix factory complexes, the city of Lille decided to launch an urban regeneration plan for an area covering approximately 1000 hectares, which will be completed over the next ten years.
The maison du projet (MdP) is the first C2Ci (Cradle to Cradle inspired) building constructed in France. Haste was a key factor in the project’s inception. Short execution times required the use of factory prefabs that would allow for rapid assembly. In keeping with the philosophy behind the project and the urban planning, the building should lend itself to full dismantling and recycling in 10 years’ time.
On one hand, and consistent with the C2C principles, the construction was undertaken without any earth movement; the foundations, based on piles sunk into the ground, can be recovered, while the structure and façade can be fully dismantled and possibly reused. Most of the materials used are biodegradable and/or recyclable, the sanitation systems eliminate waste generation and the building is
powered by clean energies.
The building is constructed in a honeycomb structure, with a backlit façade that recalls old factory buildings. This structure generates two types of clearly differentiated spaces: the façade cells, which contain rigid programmes such as offices, bathrooms and kitchens in the bottom part, and the upper
cells, which operate as storerooms and installation rooms. Moreover, situated behind the cells is a great vestibule for hosting every kind of activity, uses that are facilitated by a collection of mobile furniture that equips the space: a large staircase, a series of tubular lamps, a portable office providing
electricity and lighting for the space, an inflatable structure that deploys in just a few minutes, a kitchen on wheels and a wardrobe.
The building’s configuration generated by its structure facilitates heating it, establishing various degrees of thermal comfort. One of the upper cells houses a chute for pellets that feed the boiler. The smaller cells are heated from the boiler, whereas the large vestibule accumulates heat in winter thanks to a polycarbonate roof that operates as a greenhouse. In summer it generates crossed air currents via
a system of gates situated on the façade.
The building’s main façade is made up of a series of slats that protect the building from direct sunlight and are interrupted by three large black chimneys. They are three dry toilets that eliminate the use of water in the building’s sanitation, generating a composting cycle. The black columns heated by the sun allow liquid waste to evaporate through the upper turbine of the chimney.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
     
+ on the same photographer
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Roubaix, Lille. France. Arquitecto Architect: Carlos Arroyo Architects | Carlos Arroyo. Equipo Team: Carlos Arroyo, Hendrik Verlinden, Dirección de Proyecto, David Jiménez. Socio local Local Partner: EKOA. Cliente Client: SEM Lille Metropole. Ajuntament de Barcelona, BIMSA (Barcelona d’Infraestructures Municipals, S.A). Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2016. Fotografía Photography: Imagen Subliminal | Miguel de Guzmán + Rocío Romero.
Contact
Carlos Arroyo
Madrid
Carlos Arroyo Architects

Photography
Miguel de Guzmán + Rocío Romero