Family houses

MONTERREY. MÉXICO

(0 ratings)

House Tec 205

MONEO BROCK | BELÉN MONEO, JEFFREY BROCK

Description Technical file

The authors’ admiration for the use of colour in Mexican architecture is incorporated into the treatment of the walls in this project for a family house.

House TEC 205 is located on the southern edge of Monterrey, in close vicinity to the Chipinque eco-park. The urban landscape is dominated by the Sierra Madre, everpresent on the city’s horizon. This house is the prize in the traditional draw organised each year by the Monterrey Institute of Technology to raise funds for its pupils.
The concept for the house arose from observing four large trees, three walnut trees and a “privet” (ligustrum) that were already on the site. Their beauty immediately captivated the authors, who decided to incorporate them into the project.
Each one of the rooms extends over the exterior space as- signed to it and enlarges it —a garden, a courtyard, a terrace, giving each interior space a different landscape design with a unique character, an individual light, sometimes reflected, others direct, at times filtered.
The spaces are delimited and framed by walls that are decoupled and float and whose purpose is to conceal and blur the external volumetry of the house. The walls extend to the garden, where the openings that perforate them help in reading them as independent, plastic elements.
The house is organised over three heights, and the steep slope of the site means that access takes place on the intermediate floor. The ground floor is at garden level but partially buried. It contains the bedrooms, making the most of the thermal inertia of the ground, cooling the house and saving energy. Natural ventilation is also promoted, making the openings face the prevailing east-west winds to favour the incoming fresh air and evacuating the warm air. These measures form part of the house’s sustainable strategies, which seek to reduce its environmental impact.
The roof is conceived as a large outside room, delimited by walls and windows framing the fantastic views over the Monterrey peaks. In the centre of this space is the tree top of the great “privet”, which provides an unusual amount of vegetation, shadow and freshness. The pool is perhaps the star of this space, together with the barbecue and the chillout space, making of this roof the main entertainment space, accessible from the entrance to the plot via an independent exterior staircase.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Monterrey. México. Arquitecto Architect: Moneo Brock | Belén Moneo, Jeffrey Brock. Equipo de arquitectura Architectural team: Irene Alberdi, Pedro Arnanz, Francisco Blázquez, Juan Crespo, Guillermo Avanzini, Elias Sad. Estructuras Structures: Sociedad de Diseño Constructivo, S.A. de C.V. Instalaciones Facilities: AISA, Alta Ingeniería en Instalaciones, S.A. de C.V. Gestión de proyecto Project management: Construcción, Sorteos Tec*. Dirección de obra Site management: Construcción Sorteos Tec | Santiago Cerna Colín, Alonso Villarreal Pérez, Aracelí Santibañez Molina, Lizzette Garza Durán. Cliente Client: Tecnológico de Monterrey. Constructora General Contractor: Grupo Inmobiliario Canada, S.A. de C.V. Superficie Area: 585m2. Superficie parcela Site area: 725m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: Diciembre 2017. Fotografía Photography: Adrián Llaguno | Documentación arquitectónica.
Suppliers list
Parquet y mosaicos: Gravity Aluminium Metal y Metal Brick Acero: Porcelanosa www.porcelanosa.com grupo@porcelanosa.com
Contact
Belén Moneo

Moneo Brock Studio
Madrid
www.moneobrock.com
Photography
Adrián Llaguno