Other interior spaces

SEVILLA. SPAIN

(0 ratings)

T. Kitchen Workshop

SOL89 | MARÍA GONZÁLEZ Y JUANJO LÓPEZ DE LA CRUZ

FAD Awards finalist 2019  Interior design
Description Technical file

The Jury’s appraisal: A cylinder was designed in an existing irregular space whose centre is in the floor’s only cast iron pillar. This geometry succeeds in unifying the space and in generating a floor in which the irregularities absorb the server uses of this central space. This layout provides continuity between the kitchen, the table or the wine cellar, generating an encounter between all participants while also providing a response to the act of cooking and eating as a social gathering and sharing gesture.

The small place where the kitchen workshop is built possesses a particular spatiality in which everything recalls the central cast shaft that presides over the premises. The soft light that comes in through the two openings in the façade and the back courtyard gives a view of the powerful brick walls that narrate the construction history of this building situated in the historic city, on calle Boteros, the toponym of a traditional place where wine skins were made and sold whose etymology is partly recovered through its new use.

The aim was to build a kitchen workshop in which to test recipes and impart cookery courses, oil and wine tastings, etc. The place for the diners and the teacher cook had to come together in a single teaching space; the rest of the programme consisted of barely a vestibule, a reception, a pantry, a toilet and abundant storage space. The use of the kitchen workshop involves a communal task in which cooking is open to a group of people, since this is not an occult process but an open action in which the kitchen, the true celebrant of this ceremony, reveals the secret to the attendees. This participative action evokes a liturgy for the assembled who, together with the centrality conferred by the cast pillar, suggest the configuration of a space around the act of cooking. We thus propose a place coiled around the pillar that polarises the space, underlining its centrality through multiple circular and concentric geometries issuing from it as the highest expression of the meeting space. A curved ash wood screen whose geometric centre is the pillar defines the central space of the gastronomic workshop, reserving the intermediate space that emerges between the convex face of the circumference and the boundaries of the establishment for the small necessary rooms. This provides a clear reading of the space in which the server uses are shifted to the margins and integrated into the curved geometry, avoiding the proliferation of elements that cloud the compression of a reduced space such as this one. As it ascends, the curved wall of the screen is dematerialised in its upper level and is left with only the wooden strips that support it, which are in flight towards the central pillar. We thus build a structure that recreates an enveloping atmosphere, one that also veils the installations and the reinforcements of the existing structure.

The table of diners and pupils, made together with Hombre de madera and Nicholas Chandler, embraces the cast pillar and is presided over by the cook’s table, covered in instruments and materials like that of a sculptor. Its height can change to accommodate to the actions of cooking and eating. It was made from woods from the streets of Seville: orange tree, black locust tree, cypress, chinaberry tree, olive tree and spider flower, some of these species being American in origin, recovered from the annual pruning or after having been downed by the wind. Screen and table furnish the space. We can speak of an installed rather than built architecture in which the relationship with the existing medium is more one of contraposition than of interaction, filtering its materiality but without excessively veiling or exposing it. This is also be a reversible intervention that can move out at any time.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Sevilla. Spain. Autores Authors: Sol89 | María González y Juanjo López de la Cruz. Aparejador Quantity surveyor: Cristóbal Galocha Valero. Colaboradores Collaborators: Elena González Gracia, Rosa Gallardo Parralo, arquitectas. Diseño Mesa central Design of central table: Sol89. Elección de maderas y ejecución Choice of woods and execution: Hombre de madera y Nicho- las Chandler. Promotor Developer: ConTenedor Cultural SL. Constructora General Contractor: Alejandro Fdez Carbonero y Carpintería Manuel e hijos. Superficie Area: 59m2. Fotografía Photography: Fernando Alda.
Suppliers list
Carpintería industrial: Carpintería Manuel e hijos carpinteriamanuelehijos@yahoo.es
Contact
Juanjo López de la Cruz
Sevilla
María González García
Sevilla
Sol89

Photography
Fernando Alda Calvo
Sevilla
www.fernandoalda.com